In ce cauze se poate apela la mediere?
Partile pot apela la mediere In aproape orice domeniu: civil, comercial, penal, protectia consumatorilor, familiei, In domeniul răspunderii profesionale In care poate fi angajată răspunderea profesională, respective cauzele de malpraxis, In litigiile de munca etc.
Atentie Insă, nu pot face obiect al medierii drepturile strict personale, cum sunt cele privitoare la statutul persoanei, precum si orice alte drepturi de care părtile, potrivit legii, nu pot dispune prin conventie sau prin orice alt mod admis de lege.
Când se poate apela la mediere?
Partile pot apela la mediere atat inainte, in timpul sau dupa finalizarea unui proces. Daca partile au ajuns la un acord in timpul medierii si cauza suspusa judecatii a implicat si achitarea taxei de timbru, in baza acordului de mediere si a unui raport transmis instantei de mediator, partea care a platit isi poate recupera taxa de timbru, cu exceptia cazurilor in care acordul de mediere priveste transferul dreptului de proprietate asupra unui bun imobil, a altor drepturi reale, partaje si cauze succesorale.
Cum aleg un mediator?
Indiferent de alegerea Dvs., alegeti un mediator autorizat care poate fi verificat pe site-ul Consiliului de Mediere http://www.cmediere.ro/mediatori/
Va sfatuiesc sa alegeti cu atentie mediatorul, pentru ca acordul de mediere trebuie sa fie in conformitate cu legea, si mai mult nu se poate dispune asupra unor drepturi personale. Prin urmare, incercati un mediator care are cunostinte de drept- respectiv un avocat.
Va rog sa luati in considerare si colaborarea cu biroul nostru de mediator, sa nu ezitati sa sunati pentru detalii si pentru oferta cu privire la preturi in functie de complexitatea cazului sau numarul de medieri.
Cât costa medierea?
Onorariul este stabilit in functie de complexitatea cazului si poate fi negociabil in functie de numarul de medieri.
Cine suportă onorariul mediatorului?
Onorariul mediatorului trebuie suportat in mod egal de toate partile, insa partile se pot intelege in cadrul medierii ca numai una dintre acestea sa achite onorariul.
Care este locul desfăsurării medierii?
De obicei locul desfasurarii medierii este la sediul mediatorului, insa mediatorul, de comun acord cu partile sau cu partea care a solicitat initierea procedurii de mediere poate conveni ca medierea sa se desfasoare in alt loc, cu suportarea cheluielilor de deplasare.
Este obligatorie prezenta personală a părtilor la mediere?
Partile pot fi reprezentate de avocati sau de alte persoane cu procura autentica.
Care sunt etapele procedurii de mediere?
Cand ambele parti se prezinta in fata mediatorului
Ambele parti sunt informate cu privire la avantajele medierii in ceea ce priveste solutionarea litigiului, iar sedinta de informare este gratuita, aceasta fiind in limita unei jumatati de ora.
Partile pot fi de acord:
Sa se adreseze instantei de judecata
In cazul in care o singura parte nu este de acord cu procedura medierii/ambele parti nu sunt de acord cu procedura medierii, mediatorul redacteaza un proces verbal care se va transmite instantei de judecata in cazul in care medierea este obligatorie.
Sa continue procedura medierii.
Mediatorul va incheia contractul de mediere, onorariul urmand a fi platit in conformitate cu prevederile legale inainte de data stabilita pentru mediere.
Onorariul pentru mediere se aplica pentru fiecare parte si include 2 ore de mediere, pentru fiecare doua ore urmand a fi platit onorariu suplimentar procentual cu numarul de ore depasite.
La onorariul fix se adauga si un onorariu de succes din taxele judiciare de timbru care s-ar fi platit in instanta pentru solutionarea litigiului pentru fiecare parte litiganta. Onorariul se poate plati, in cazul in care partile se inteleg doar de catre una din parti.
Cand ambele parti solicita mediatorul propriu – mediatorii pot fi de acord sa intre in comediere.
Cand numai o singura parte se prezinta in fata mediatorului
Mediatorul va notifica cealalta parte la cererea partii care se prezinta in fata acestuia, stabilind un termen de cel mult 15 zile. In cazul in care cealalta parte refuza medierea sau nu se prezinta la doua notificari ale mediatorului, medierea se considera neacceptata.
Când se restituie taxa de timbru?
Cererea adresata instantei, privind pronuntarea unei hotarari care sa consfinteasca intelegerea partilor rezultata din acordul de mediere, este scutita de plata taxei judiciare de timbru, cu exceptia cazurilor in care acordul de mediere priveste transferul dreptului de proprietate asupra unui bun imobil, a altor drepturi reale, partaje si cauze succesorale.